Depresyon nedir?

Depresyon her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Toplumun her kesiminde görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur.Yaşam boyunca her 100 erkekten 10’nun her 100 kadından 20’sinin Depresyon geçirdiği araştırmalarla saptanmıştır.

Depresyondaki bir insanda en dikkati çeken özellikler nelerdir?

  • Elem,keder,karamsarlık,umutsuzluk duyguları ile; daha önceden zevk aldığı,ilgi duyduğu nesnelere ,uğraşılara ilgi duymaması ve hiçbir şeyden zevk alamama halidir.

Depresyondaki bir kişi uzmana hangi şikayetlerle gider;

  • “Çok üzgünüm,sanki daha önceki kişiliğimi,yapımı kaybettim.”
  • “Hiçbir şeyden zevk alamıyorum.”
  • “Bu sıkıntı,keder bitmeyecek.”
  • “Hayat bana ağır geliyor.”
  • “Canım hiçbir şey yapmak istemiyor.”
  • “Kendimi yorgun, bitkin hissediyorum.”
  • “Sabırsız, tahammülsüz bir insan oldum.”
  • “Kimse gelsin-gitsin istemiyorum.
  • “Sessiz, sedasız bir odada, kendi başıma kalmak istiyorum.”
  • “Çocuklarıma bakamıyorum, bazen onları boğasım bile geliyor.”
  • “Bazen artık yaşamın bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum.”
  • “Bir şey öğrenemiyorum, her şeyi unutuyorum.”
  • “Zaman zaman sebepsiz ağlıyorum.”
  • “Çok sıkılıyorum, daralıyorum, baş ağrılarım sıklaştı.”
  • “İştahtan kesildim, kilo verdim.”
  • “Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum, bazen erkenden sıkıntı ile uyanıyorum.”
  • “Ne yapacağımı bilemiyorum, karar veremiyorum.”

Depresyonda Olabilir miyim?

Uluslararası Depresyonları Önleme ve Tedavi Komitesinin depresyonlu hastaların tanınmaması amacıyla hazırladığı tanı ölçütlerinden yola çıkarak hazırlanan aşağıdaki maddelerin 4-5 tanesine evet diyorsanız depresyon yaşıyor olabilirsiniz.

1.Hayattan eskisi kadar zevk alamıyorum,hiçbir şey ilgimi çekmiyor.

2.Son zamanlarda karamsar,ümitsiz kötümser düşünüyorum.

3.Kendimi yorgun,bitkin,halsiz hissediyorum.

4.Uyku düzenim bozuldu.

5.İştahım azaldı;kilo kaybettim.

6.Bedenimde ağrılar,sızılar başladı,göğsümde baskı oluyor.mideme kramplar giriyor.

7.Son zamanlarda cinsel ilgimi kaybettim.

8.Hafızam zayıfladı,bir şeyi aklımda tutamıyor,öğrenemiyorum.

9.Zaman, zaman intihar etmek istiyorum.kimseyi görmek istemiyorum…

Neden bu kadar çok kişiyi etkileyen bir hastalık bu kadar az tedavi ediliyor?

Bunun bir çok sebebi var.Bazıları eninde sonunda ”Kendiliğinden düzeleceğini ve eski haline kavuşacağını” hissettiğinden tedaviye gerek duymuyor.Bazıları,depresyonu kendi başlarına halledebilecekleri bir zayıflık ya da kişisel bozukluk olarak düşünüyor.Bazıları da etkin bir Tıbbi tedavinin mevcut olduğunu farkında olmayabilir.Böylece,depresyon geçiren insanlar hissettikleri belirtileri doktorlarıyla konuşmuyor ve depresyonları gizli kalıyor.Başarılı bir şekilde tedavi edilebilecekleri halde depresyon geçiren insanlar,onları bekleyen yardımı aramadıklarından acı çekmeye devam ediyorlar.

Depresyon Tedavisi

Depresyon Belirtileri 2 haftadan fazla sürüyorsa mutlaka bir terapiste gidip tedavi olmak gerekir. Günümüzde depresyonun semptomlarını giderici ilaçlar geliştirilmiştir. 2-3 aylık bir tedavi ile ciddi düzelmeler sağlanabilmektedir. Tedavinin süresi,hastalığın ciddiyeti,süresi,tekrar edip etmediğine göre ayarlanır.Psikoterapi ve gerektiğinde ilaçlarla birleştirilen ve sosyal düzenlemeler ile desteklenen tedaviler daha iyi sonuçlar vermektedir.

Depresyonda olan hastaya ailesi ve çevresi nasıl davranmalı?

Bize gelen danışanlardan biliyoruz ki, depresyon tanınmadığı için,hasta anlaşılmamaktadır.Kişi yaptığı işleri artık yapamadığından,”dermansız”,yorgun,bitkin olduğundan,hiçbir şeye karşı ilgi duymadığı, içinden gelmediği için çevresi tarafından ”tembellikle,miskinlikle” suçlanır,oysa kişi yaşam enerjisini yitirmiştir. Bu durum hastanın” elinde ve iradesinde” olan bir şey değildir.Tamamen hastalığın getirdiği bir sonuçtur.Hastanın çevresi mantıklı düşünmeli ve daha önce ”tembel” olmayan bir insanın neden şimdi ”tembel” diye nitelendirdikleri pozisyonda olduğunu anlamaya,çözmeye çalışmalıdırlar.

“Bir şeyin yok, evham yapıyorsun kafaya takıyorsun,düşünecek ne var ”türünden sözler hastalığı yaşayan kişiye hiç yardımcı olmadığı gibi hastayı rahatsız eder. Anlaşılmadıklarını düşünüp iyice içine kapanırlar.Bazen hastanın çevresi; “haydi gezmeye gidelim,eğlenelim,haydi gül biraz” şeklinde cümlelerle hastalara yardımcı olmaya çalışır.Oysa bu tür teklifler bile hastayı yorar.Depresyonda olan hastaların çoğunluğu sessiz-sakin gürültüden uzak, problemlerden uzak bir ortamda yaşamayı düşlerler, konuşmalar,bağrışmalar,çocuk sesleri,eğlenmeler çok rahatsız eder çünkü onlar çok farklı bir dünyada yaşarlar .Bu dünyada; “elem ,keder,ümitsizlik,yorgunluk,karamsarlık, yanlızlık,çaresizlik” vardır.

Hastanın yakınında olanlar hastaya bir şey telkin etmeden onu nötr bir şekilde anlamaya, değerlendirmeye çalışmalı, yargılamadan konuşmalıdır. Hasta mutlaka bir terapiste götürmelidirler.